Vasculaire dementie

shutterstock_100939933

Vasculaire dementie komt na Alzheimer het meeste voor. Deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door een verstoring in de bloedvoorziening. Bloed brengt zuurstof naar de hersenen. Als het bloed hinder ondervindt en er zuurstoftekort ontstaat, sterven hersencellen af.

Symptomen

Vasculaire dementie heeft invloed op het fysieke, mentale en emotionele welzijn. Motorische stoornissen kunnen voorkomen, met alle gevolgen van dien. Ook kan het zijn dat men moeite heeft zich te concentreren en de aandacht ergens bij te houden. Geheugenproblemen zijn ook niet ongewoon. Deze symptomen hebben een grote impact op het leven en kunnen daarom leiden tot neerslachtigheid en zelfs depressie. Personen met Vasculaire dementie weten namelijk vaak nog voor een lange tijd wat er gaande is.

Behandeling

Er is vooralsnog geen genezing mogelijk voor dementie. De gevolgen van het afsterven van hersencellen kan niet worden tegengegaan. Vaak hebben mensen met vasculaire dementie hebben een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Behandelingen voor het hart en de vaten voorkomt in deze gevallen vaak verdere schade.

Meer over Vasculaire dementie (website Alzheimer Nederland).

Lees meer over